Kevätkauden starttitapaamisessa kokoonnutaan olohuonetoiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten kesken
Mukaan ovat lämpimästi tervetulleita myös uudet, olohuonetoiminnan vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneet. Kahvitarjoilu sisältäen välipalaa. Ohjaajana yhteisötyöntekijä Jenni Tulppo. Ilmoittautuminen viimeistään 22.1.: jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi, p. 044 901 7212.
Hyvän mielen talon vertaistukihenkilöille, jotka ovat jo käyneet vertaistukihenkilöiden peruskoulutuksen ja ovat toiminnassa mukana olevia vertaistukihenkilöitä. Koulutuksen sisältöinä ovat
Kahvitarjoilu sisältäen ruokaisaa purtavaa. Ohjaajana yhteisötyöntekijä Jenni Tulppo. Ilmoittautuminen viimeistään 19.2.: jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi, p. 044 901 7212.
Tietoa mielen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä sekä käytännön harjoituksia mielen hyvinvointia edistävistä toimintatavoista. Koulutuksen keskeinen viitekehys on viisi tapaa hyvinvointiin -suositukset: liity, liiku, huomaa hetki, opi uutta, anna toisille.
Koulutuksessa on seitsemän paikkaa mielenterveyden ongelmista omakohtaisesti tai läheisenä kokemusta omaaville sekä seitsemän paikkaa Hyvän mielen talon vapaaehtoistoimijoille. Koulutusta ei suositella akuutissa kriisitilanteessa elävälle henkilölle.
Koulutuksen jälkeen osallistuja osaa
Koulutus koostuu lähipäivistä sekä väli- ja seurantatehtävästä. Sisällöt:
Koulutus korvaa aiemman Mielenterveyden ensiapu® 1 – Mielenterveys elämäntaitona -koulutuksen. Ohjaajina Hyvinvoiva mieli -koulutuksen ohjaajat Jenni Tulppo ja Virve Saaranen.
Koulutuspäivinä Hyvän mielen talon tarjoamana aamu- ja iltapäiväkahvit, lounas omakustanteinen.
Ilmoittautumiset 9.3. mennessä vain kouluttajien kautta: Jenni Tulppo, p. 044 901 7212, jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi tai Virve Saaranen, p. 044 3346143, virve.saaranen@hyvanmielentalo.fi
Ilmoittautumisen jälkeen saat linkin, jonka kautta pääset syöttämään tietosi Mieli ry:n Futural-järjestelmään ja ohjeet oppikirjamaksun 15€ maksamiseksi.
Aika: Torstai 13.3.2025 klo 9–12
Paikka: Verkossa (Teams)
Kenelle: Hyvän mielen talon vapaaehtois- ja kokemustoimijoille sekä työntekijöille.
Tavoitteet: Osallistujana opit
- mitä kokemusviestintä on ja mitä se antaa viestijälle
- millaisilla luovilla tavoilla kokemusviestintää voi tehdä ja miksi se kannattaa.
Kuvaus: Koulutus tuo inspiraatiota ja uusia näkökulmia organisaation viestintään, jossa kokemusosaaminen ja toimijalähtöisyys nähdään mahdollisuutena. Koulutuksessa on mukana Kukkuu Kollektiivin omia kokemusviestijöitä kertomassa kokemusviestinnän merkityksellisyydestä. Koulutusta ei tallenneta. Varauduthan osallistumalla koulutukseen omalla laitteella ja rauhallisessa paikassa, jossa voit käyttää mikrofonia ja kameraa.
Koulutukseen kuuluu ennakkotehtävä:
Tutustu Kukkuu Kollektiiviin Instagramissa @kukkuukollektiivi / https://www.instagram.com/kukkuukollektiivi . Etsi postaus, joka nostaa pintaan tunteita, ajatuksia tai muuten herättää kiinnostuksen.
Koulutuksen järjestää: Mielenterveysyhdistys Etappi ry:n Kokemus vaikuttaa -hanke.
Hinta: Maksuton.
Ilmoittautumiset 3.3.2025 mennessä: Piia Saraspää, piia.saraspaa@hyvanmielentalo.fi, p. 044 718 6762 tai paivi.isojarvi@hyvanmielentalo.fi, p. 041 4667 683.
Aika: Toukokuu-joulukuu 2025, monimuotokoulutuksen kaikille yhteiset koulutuspäivät pidetään lauantaisin 17.5., 7.6., 23.8., 11.10., 15.11., 13.12.2025 klo 10-15.30.
Paikka: Hyvän mielen talo, Kauppurienkatu 23, 90100 Oulu.
Kenelle: Sinulle, joka haluat aloittaa, tai jo toimit, Hyvän mielen talon vertaistukiryhmän ohjaajana, ja haluat vahvistaa omia ryhmänohjaustaitojasi sekä käynnistää vertaistukiryhmän yhdessä vertaisohjaajaparin ja/tai Hyvän mielen talon työntekijän kanssa.
Toivomme, että voimme koulutuksen myötä käynnistää/vahvistaa Hyvän mielen talon vertaistukiryhmien toimintaa Oulun seudulla mm.
- yksinäisyyttä kokeville
- masennusta kokeville
- ääniä kuuleville
- psyykkisesti sairastuneiden puolisoille
- psyykkisesti sairastuneiden sisaruksille
- voimavaroihin liittyvissä ryhmätoiminnoissa
- toipumiseen liittyvissä ryhmätoiminnoissa.
Voit esittää myös oman ehdotuksesi vertaistukiryhmästä, jota haluaisit ohjata.
Tavoitteet: Koulutuksen käytyäsi
- osaat tunnistaa ryhmän toimintaan vaikuttavia keskeisiä seikkoja
- osaat laatia suunnitelman ja toteuttaa valmistelut vertaistukiryhmän toimintaa varten
- osaat käyttää erilaisia ryhmän toimintaa tukevia tehtäviä ja menetelmiä
- osata arvioida ja kehittää ryhmän toimintaa ja omaa toimintaasi ryhmän ohjaajana.
Sisältö: Kaikille yhteisten koulutuspäivien pääsisältöjä ovat
- yhdistyksen vapaaehtoisena ja vertaisryhmänohjaajana toimiminen
- ryhmän perustaminen
- ryhmäprosessi ja ohjaajana toimiminen
- vuorovaikutus, kohtaaminen ja vertaistuki
- ryhmänohjauksen menetelmiä ja erityiskysymyksiä
- oman ja ryhmän toiminnan arviointi ja jatkon suunnittelu.
Kuvaus: Koulutuksessa vuorottelevat kaikille yhteiset koulutuspäivät, suunnittelutapaamiset, itsenäinen työskentely ja tuettu vertaistuki-ryhmän ohjaaminen. Koulutuspäivissä saat vertaisryhmän ohjaami-seen liittyvää tietoa, pieniä oppimistehtäviä ryhmänohjauskerroille toteutettavaksi, ja pääset jakamaan ja kuulemaan muiden kokemuksia ryhmänohjaukseen liittyen. Suunnittelutapaamisissa saat ohjattavan ryhmän toimintaan liittyvää materiaalia sekä tukea ryhmäkertojen suunnitteluun ja ohjaamiseen.
Koulutuksen laajuus: yhteensä 70-86 tuntia sisältäen kaikille yhteiset koulutuspäivät (30 t), 5 suunnittelutapaamista (10 t), itsenäistä työskentelyä (20 t) ja vertaistukiryhmän ohjaamisen (5-8 kokoontumis-ta, 10-16 t).
Kouluttajat: Päivi Isojärvi ja Piia Saraspää, Hyvän mielen talo ry.
Hinta: Koulutus on osallistujille maksuton sisältäen välipala- ja lounastarjoilut. Matkustuskustannuksista osallistujat vastaavat itse.
Koulutuksen osallistujat valitaan hakemusten ja haastatteluiden perusteella.
Täytäthän hakulomakkeen 10.3.2025 mennessä täällä.
Haastattelut: Sovitaan 31.3.-11.4.2025 väliselle ajalle.
Lisätietoa: Koulutustoiminnan koordinaattori Päivi Isojärvi, paivi.isojarvi@hyvanmielentalo.fi, p. 041 4667 683.