Hyvän mielen resepti: Strawberry shortbread from Touko
What a delightful last Summer session of MindCraft we had, playing music, board games video games, painting, chatting and laughing!
MindCraft is a series of creative well-being events for English speakers, be it immigrants living in Oulu, or Finns wishing to practice Finnish. We met every last Wednesday of a month starting March 2024.
MindCraft has been a proud part of Hyvän mielen talo’s Lautta project which concentrates on cultural well-being and using artistic methods in the mental health context.
We are very happy to announce, that we decided to continue MindCraft! Stay tuned to our website and social media as we will be publishing the schedules (probably later in August).
For our last Summer session of MindCraft our dear volunteer Touko, who is a great expert in video games, made a delicious, soft, creamy and generally unforgettable strawberry shortbread. Welcome to try it out and welcome to share your own recipies which are nourishing for the body, mind and soul!
Touko has kindly shared the recipe with us:
First, the dough:
150g butter, 3dl wheat flour, 3 eggs, 1.5dl milk, 2x1.5dl sugar and 1 teaspoon of baking powder.
1. Melt the butter. Let it cool.
2. Separate the egg yolks and whites, don't let yellow fluid contaminate the whites.
3. Mix dry ingredients (only 1.5dl sugar) in a bowl.
4. Whisk the whites+1.5dl sugar until the meringue is solid enough that it won't pour, even if held upside down.
5. Mix dry ingredients, milk, melted butter & yolks until smooth.
6. Pour dough onto a deep oven tray and spread it about 1cm thin.
7. Carefully spread the meringue on top of the dough, don't mix them
8. Bake at 175 degrees at the lowest oven tier for about 25 minutes. Let cool.
9. Cut the sheet of dough in half.
Now, for filling...
500g strawberries, 3 tablespoons of sugar, 1 tablespoon of vanilla sugar, 5dl of whipped cream and 400g strawberry rahka.
1. Make the whipped cream with the sugars.
2. Mix the rahka into the cream.
3. Spread half of the cream and strawberries cut in half on one of the dough sheets.
4. Put the other sheet on the top.
5. Spread the rest of the cream over the cake and decorate with the remaining strawberries.
And then you serve it! Sooner the better, though it'll survive a day or two in the fridge. The baked dough sheets can be frozen for later use.
Here is the recipe in Finnish:
Britakakun ohje:
Pohja
3dl vehnäjauhoja, 150g voita, 3 munaa, 2x1.5dl sokeria, 1.5tl leivinjauhetta, 1.5dl maitoa.
1. Sulata voi. Anna jäähtyä.
2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. (1.5dl sokeria)
3. Erota munat keltuaisiksi ja valkuaiseksi, älä anna keltuaista mennä sekaisin valkuaiseen.
4. Vatkaa 1.5dl sokeria ja valkuainen marengiksi joka ei valu vaikka kipon kääntäisi ylösalaisin.
5. Sekoita kuiviin maito, voisula ja keltuaiset ja vatkaa tasaiseksi.
6. Kaada taikina syvään uunipeltiin ja levitä n. 1cm paksuiseksi.
7. Levitä varovasti marenki taikinan päälle niin ettei kerrokset sekoitu.
8. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 25min ja anna jäähtyä.
9. Leikkaa pohja keskeltä kahdeksi levyksi.
Vinkki! Pohjalevyt voi pakastaa myöhempää täyttöä varten.
Täyte
5dl kuohukermaa, 2rkl sokeria, 1 rkl vaniljasokeria, 400g mansikkarahkaa, 500g tuoreita mansikoita.
1. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
2. Sekoita rahka vaahtoon.
3. Leikkaa puolet mansikoista kahtia.
4. Levitä puolet kermavaahdosta ja leikatut mansikat toiselle kakkulevyistä. Laita toinen levy täytetyn päälle.
5. Peitä koko komeus lopulla vaahdolla ja koristele lopuilla mansikoilla.
Ja valmista tuli! Kakku on heti täytön jälkeen parhaimmillaan, mutta kestää päivän tai pari jääkaapissakin.